Vem är personen bakom Redakt?

Lite kort om mig

Jag heter Nina Wikman Saxin och är en rutinerad och erfaren skribent med cirka tjugo år som journalist inom lokalpress och sedan 2010 som webbredaktör och kommunikatör inom offentlig förvaltning. Jag har jobbat som frilansjournalist även tidigare, då i enskild firma. I början av 2000-talet knackade jag ned ”Redakt” på min gamla Halda* och i de ojämna nedslagen fann jag en ordbild, en företagslogo. Den fick vila under 15 år men kom till användning hösten 2019 då jag valde att göra en bredare satsning med Redakt i Norr AB, där jag nu erbjuder mina tjänster som textkonsult och skribent.

I grunden är jag pitebo och kan mitt pitemål. Är intresserad av lingvistik och har tränat mig att förstå olika dialekter då jag vistats lite överallt i vårt avlånga land. År 2005 flyttade jag söderut, först till Kalmar, sedan ett par år senare till Karlskrona följt av en lika lång sejour i Helsingborg innan familjebanden, barn och barnbarn, drog mig hemöver norrut igen.

Bor sedan 2012 vid älven och havet i Bureå, söder om Skellefteå, med Erik och två Jack Russlar. Hittar inspiration i naturen och i möten med nya människor och kulturer. Tankespån växer till och landar så småningom i idébanken, där det bland annat finns uppslag till en och annan bok. Jag känner engagemang i mänskliga livsöden, miljö- och samhällsfrågor, men ägnar mig emellanåt åt verklighetsflykt i skog och mark, på havet eller under en värmande sol.

Har förmånen att tidvis få vistas även i andra inspirerande miljöer, dels i Sveriges Norge på Höga kusten, dels i Spanien på Costa Calida, den varma kusten invid Mar Menor, det lilla havet. Mitt jobb är portabelt och tekniken har räckvidd nog för arbete på distans. Men jag är rörlig och kan också arbeta stationerad om uppdraget kräver detta.

Är öppen för alla förslag och utbyter gärna erfarenheter, så välkommen att höra av dig!

*Haldan är, som sagt, en skrivmaskin i grönt gjutjärn som tillverkades i Svängsta, Blekinge, och som varit mången journalists trogna följeslagare till den elektriska skrivmaskinen och sedermera datorn gjorde sitt inträde på redaktionerna. Den skriver svart på vitt i ett enda typsnitt. Vackert i all enkelhet.

Här finns min CV – utbildningar och anställningar

Kontakta mig

Tillbaka till startsidan